Narzekamy, że mamy ich za mało, a kiedy już jest ich więcej, to przeszkadza nam, że są za gęste… fryzjerzy spotykają się z różnymi problemami wśród klientów. Nie tylko cienkie włosy stanowią kłopot na co dzień i podczas stylizacji, ale zbyt gęste również. „Ciążą” wtedy na głowie, a kiedy są jeszcze niewłaściwie przystrzyżone i fryzura nie jest dopasowana do ich obszerności, to bardzo trudno jest znaleźć pozytywne aspekty gęstych włosów. Potrzebują lekkości, co można osiągnąć degażowaniem. To jeden ze sposobów strzyżenia, do którego potrzebne są degażówki.
Czym się różnią degażówki od zwykłych nożyczek fryzjerskich?
Nietrudno jest je rozpoznać oraz znaleźć cechy, wyróżniające je spośród innych modeli nożyczek. Degażówki posiadają z jednej strony w tzw. grzebyczki, czyli inaczej ząbki. Z drugiej zaś znajduje się proste ostrze, jak w tradycyjnych nożyczkach fryzjerskich. Degażówki dzięki takiej budowie nie tną włosów, a jedynie je przerzedzają, włos załamuje się i łamie, oczywiście jest to zamierzony zabieg. Istnieją również modele, które posiadają ząbkowanie dwustronne. Wykorzystuje się je przy szczególnie gęstych włosach.
Degażówki mają zarówno swoich zwolenników, jak też przeciwników. Wynika to z doskonałego efektu lekkości, jaki udaje się uzyskać, oraz ze sposobu ich cięcia, a właściwie przełamywania. Istnieje przekonanie, że ma to niekorzystny wpływ na kondycję i zdrowie włosów. Przy ocenie każdej techniki stylizacji należy uwzględnić również narzędzia, z jakich korzystamy, jak to robimy oraz jak wygląda codzienna pielęgnacja włosów i jaka jest ich kondycja. Degażówki nie muszą ich niszczyć, jeżeli właściwie się z nich korzysta oraz jest to narzędzie profesjonalne o mocnych ostrzach.
Degażowanie, cieniowanie i piórkowanie
Degażówki używane są do degażowania, do cieniowania stosuje się zwykłe nożyczki fryzjerskie. To jednak nie jedyna różnica pomiędzy tymi dwoma, często utożsamianymi ze sobą technikami cięcia. Degażowanie wykonujemy na całej długości włosów, przerzedzamy je w celu pozbawienia ich nadmiernej objętości. Cieniowanie polega na skracaniu włosów warstwami. Kosmyki na zewnątrz są najczęściej krótsze, niż te, które znajdują się pod spodem. Dzięki temu wyglądają na lżejsze, ale jednocześnie zwiększa się ich objętość u nasady, czego raczej przy gęstych włosach chcemy uniknąć.
Podobny efekt, za który odpowiadają degażówki, możemy ponadto osiągnąć, wybierając technikę piórkowania, nazywaną inaczej pikowaniem. Charakteryzuje się ona bardzo swobodny cięciem. Fryzjer tnie włosy w dowolnych obszarach głowy, często ich wybór jest przypadkowy. Nożyczki kieruje się w specjalny sposób, co pozwala stworzyć warstwy włosowe. Tym razem jednak na wierzchu włosy są krótsze, a bliżej głowy dłuższe, czyli inaczej niż przy cieniowaniu. Tak, jak przy degażowaniu, zmniejszamy w ten sposób objętość włosów. Piórkowanie znalazło swoje zastosowanie też przy „opal hair”, czyli halogenowych włosach z subtelną perłową poświatą.
Co powinny mieć dobre degażówki?
O skuteczności degażowania, ale też komforcie i wygodzie cięcia decydują w znaczącym stopniu degażówki, a właściwie ich wykonanie i jakość. Wybieraj modele wykonane ze stali nierdzewnej, która nie tylko nadaje konstrukcji trwałości, ale też jest odporna na proces powstawania korozji. Najbardziej trwałe, twarde i ostre ostrza wykonane są z hartowanej stali. Poluzowanie ostrzy będzie możliwe, jeżeli degażówki dodatkowo wyposażone będą w śrubę z automatyczną przerwą. Nie mniej ważna jest zewnętrzna podpórka, stabilizująca trzymanie. To dzięki niej fryzjer ma większy komfort cięcia i lepszy, pewniejszy chwyt.
Mniejsza objętość, większa lekkość i komfort noszenia nowej fryzury – taki jest efekt degażowania. Degażówki przydadzą się więc w każdym salonie, podobnie jak każdy profesjonalny fryzjer powinien posiadać umiejętności degażowania. Jesteś nie tylko ekspertem od unoszenia włosów u nasady, ale i pozbawiania ich zbyt dużej gęstości.